Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Horské lázně

Dnes Vám přinášíme článek o horských lázních. Jedny se pyšní mikroklimatem s unikátním léčivým efektem a druhé nejčistějším vzduchem v Evropě. Říkáte si, které to asi jsou ? Proto neváhejte a začtě se do následujích řádků.

Lázně Jeseník –
po stopách Vincenze Priessnitze


Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník leží v překrásné poloze ve svahu nejvýchodnějšího výběžku Rychlebských hor asi 2 km od města Jeseník v průměrné nadmořské výšce 620 m n. m. Areál, citlivě vsazený do krajiny, tvoří dominantu širokého okolí a pouze odtud skýtá jedinečný výhled na celý hlavní hřeben Hrubého Jeseníku. Dle opakovaného monitorování bylo zjištěno, že zdejší mikroklima s unikátním léčivým efektem zaujímá třetí místo na světě hned za velikány jako Rakouský Bad Gastein nebo Americký Carlsbad.

Je velmi vhodné pro léčení horních a dolních cest dýchacích, potíží krevního oběhu, nervové soustavy a vegetativního nervstva. Příznivé klimatické podmínky umožňují léčit pacienty v kterémkoliv ročním období. Areál je totiž ze severu, západu a jihu chráněn vysokými hřebeny hor, pouze východní strana je otevřena do širokých polských rovin.

Lázeňským hostům byly v loňském roce po rozsáhlé rekonstrukci zprovozněny nové, moderní provozy balneocentra v lázeňském domě Priessnitz. Velmi příjemně působí propojení tradiční Priessnitzovské vodoléčby s moderními wellness a beauty aktivitami. V prostoru tradičních procedur byl nově vybudován tzv. saunový svět, v něm jsou umístěny 3 typy saun – aromasauna, finská a parní sauna. Dále je zde k dispozici ochlazovací bazének, Priessnitzův chodníček pro koupele dolních končetin, whirlpool pro 6 osob a prostor pro odpočinek s možností občerstvení.

Lázně Jeseník nabízejí spíše chladnější podnebí, od severu vzdušné proudy Baltického moře, bez exhalátů. Od jihu, západu a východu je místo chráněné před exhalacemi pohořím Hrubého Jeseníku, Rychlebských hor a Zlatohorské vrchoviny. Všeobecně nižší hladina alergenů v ovzduší dále příznivě ovlivňuje přítomnost záporně nabitých iontových částic.

Poslední, soustavně prováděné rozbory, prokázaly také přítomnost některých stopových prvků, nezbytných pro správný rozvoj a funkci organismu. Přemístění jedince do nového zdravějšího prostředí ovlivňuje nejenom jeho psychickou pohodu, ale především jeho aktuální zdravotní stav.

Karlova Studánka – nejčistší vzduch v Evropě

Další lázně, které stojí za zmínku jsou lázně Karlova Studánka . Lázně Karlova Studánka se nachází 14 kilometrů severozápadně od Bruntálu ve výšce 800 m n.m. Zdejší tradiční lázně leží v zalesněném údolí Bílé Opavy na východním úpatí nejvyšší hory Hrubého Jeseníka – Pradědu. Právě výjimečná poloha podhorského údolí, které je dostatečně vzdáleno od průmyslových aglomerací, nabízí lázeňským hostům nejčistší vzduch nejen v České republice, ale v celé střední Evropě.

Lázně Karlova Studánka jsou lázně, které neustále přicházejí s novými službami, nedávno otevřeli nový bazén se slanou vodou. Mezi služby, které bychom Vám doporučovali využít, by byla tamější solná jeskyně, která je pro dýchací cesty velmi povzbudivá díky kationům. Lázně jsou spíše rodinného charakteru. Personál je velmi vstřícný a ochotný. V lázních se natáčel slavný film S Tebou mě baví svět.

 
Tagy: , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist